Photo: KK Law

Commerce, Public Space and the Environment

Expanded for the 2010 Olympic and Paralympic Winter games, the Vancouver Convention Centre was designed to complement the internationally recognized image of Canada Place with its sail-like fabric roofs. The desire to maintain view corridors from the downtown core limited the building’s height and gave it a horizontal emphasis.

Creating a visual connection between the city and its natural surroundings, the project includes more than 2 acres of wood feature walls and roughly 32 miles of decorative glulam beams covering the ceilings. This 1.1 million-ft2 project achieved LEED® Platinum certification for features that include a marine habitat skirt, an extensive green roof, certified wood products and wood products that meet criteria for durable, low-maintenance finishes.

Project Details

The Vancouver Convention centre expansion was a 1.1 million-ft2 (100,000 m2) project that achieved Leadership in Energy and Environmental Design (leed®) Platinum certification. As the broadcast centre for the 2010 Olympic and Paralympic Winter Games, it was a showcase for the products and manufacturing capabilities of the British Columbia forest sector.

The architectural concept creates a fully linked expansion immediately to the west of the original convention centre at CanadaPlace and takes maximum advantage of its proximity to the central business and hotel district and of the site’s topographic slope. The facility has a direct connection to Harbour Green Park and a visual connection with full-height glazed walls on three sides to the sweeping water and mountain views that extend from Stanley Park in the west to Canada Place in the east.

Read the Case Study